De realisatie van een energieneutraal boerenbedrijf, een business case
Het grootste deel van de totale landoppervlakte van Nederland wordt momenteel gebruikt voor land- en tuinbouw, maar voor de toename van duurzame energie is steeds meer grond nodig. Windmolens en zonneparken moeten worden gebouwd en ook de productie van biogas vraagt om landoppervlakte. Voor boeren biedt dit veel kansen. Zij hebben namelijk de mogelijkheid om de samenleving in twee essentiële behoeften te voorzien: voeding en duurzame energie. “No farmers no food”, maar ook “No farmers no energy” dus.
Een grote groep boeren wil graag investeren in energieproductie, -opslag en -gebruik, maar vaak zien ze zien door de bomen het bos niet meer. Hierdoor belanden boerenambities en investeringen vaak in een impasse. In een project samen met Agrifirm wil ENTRANCE een bijdrage leveren aan het neutraal maken van boerenbedrijven. Om dit te kunnen doen is eerst vastgesteld wat de directe (fossiele) energiebehoefte van boerenbedrijven is en zijn er scenario’s uitgewerkt van een optimale mix van energieproductie uit zon, wind en mest in combinatie met de productie van waterstof en/of ammoniak of batterijen als opslagvorm voor overtollige energieproductie. Tot slot is er een business canvas uitgewerkt voor boeren en Agrifirm, inclusief advies rondom intern eigenaarschap van de propositie.
ENTRANCE heeft bijgedragen aan het project door een model op te leveren met daarin de uitgewerkte scenario’s. Het model is volledig transparant en aanpasbaar, en kan door Agrifirm worden gebruikt om de gevolgen van verschillende aanpassingen te voorspellen. Ook is er een adviesrapport opgesteld met de gebruikte methodes, data en resultaten van het onderzoek. Met de informatie uit het rapport kunnen boeren energieneutraliteit realiseren en bijdragen aan een groenere planeet.
Projectduur: januari 2022 – januari 2023
Totaalbudget van het project: €13.000
Budget ENTRANCE: €13.000
Locatie: Groningen
Partners: 1 projectpartner
Thema: Systeemintegratie
Domeinen: Technisch + Economisch + Sociaal
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).