De ontwikkeling van nieuwere en veiligere batterijtechnologieën.
Er is een toenemende vraag naar duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het is belangrijk dat we die energie efficiënt kunnen opslaan en leveren wanneer dat nodig is. Daarom is de ontwikkeling van nieuwe, veiligere en efficiëntere batterijtechnologieën cruciaal voor de energietransitie. Dit project richt zich op het realiseren van de volgende generatie batterijen met hogere energiedichtheden, langere levensduur en veel betere veiligheid dan de huidige.
Het BatteryNL-project brengt Nederlandse MKB-bedrijven, multinationals en kennisinstellingen samen om meer inzicht te krijgen in de werking van batterijen. Het electrode-elektrolyt grensvlak wordt onderzocht en verbeterd met schaalbare technologieën. Het project is opgedeeld in acht werkpakketten, waarin onder andere wordt gewerkt aan:
Samen met belanghebbenden evalueren we ook de sociale en economische impact. Dit zorgt ervoor dat technologische doorbraken ook daadwerkelijk doorgevoerd kunnen worden in de maatschappij. Dit samenwerkingsverband creëert hiermee een cruciale, centrale rol voor Nederlandse partijen in de ontwikkeling van toekomstige batterijtechnologie wereldwijd.
Looptijd: september 2022 – augustus 2030
Totaalbudget van het project: €10.365.000
Budget ENTRANCE: €300.000
Locatie: Groningen
Partners: 36 partners
Domeinen: Technisch + Economisch + Sociaal
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).