De rol van collectieve actie in het verduurzamen van de landbouw en de geografische implicaties daarvan voor het platteland
Onze maatschappij is momenteel gericht op grootschaligheid. Op macro niveau leidt tot verschillende maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering, grondstoftekorten, energieproblemen en verlies van biodiversiteit. De huidige infrastructuur en productiesystemen vragen veel van onze grondstoffen en energiebronnen, wat niet langer houdbaar is. Volgens cultureel antropoloog Marvin Harris (1979) veranderen samenlevingen door de kansen en noodzaak die natuurlijke omstandigheden bieden. Wanneer natuurlijke hulpbronnen opraken, moeten samenlevingen hun productie, reproductie en infrastructuur aanpassen.
Dit promotieonderzoek richt zich op de rol van collectieve actie in het verduurzamen van de landbouw en de geografische implicaties daarvan voor het platteland. Het onderzoek bekijkt specifiek de macro-micro tegenstelling (James Coleman) die ontstaan is in de levens van boerenfamilies. Zij bevinden zich in een systeem dat druk uitoefent op de verschillende deelnemers.
Het onderzoek maakt gebruik van bron- en literatuuronderzoek, participerende observatie en diepte-interviews met boerenfamilies en deskundigen. Het onderzoek bekijkt de problemen en mogelijkheden van collectief handelen en zal zich vervolgens richten op communaal beheer en coöperaties (Elinor Ostrom) om tot een duurzame landbouw te komen.
Looptijd: September 2022 – September 2026
Totaalbudget van het project: n.v.t.
Budget ENTRANCE: n.v.t.
Locatie: Nederland
Partners: Geen partners
Domeinen: Sociaal
Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & the Sustainable Society
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).