Ondersteuning van MKB-ondernemers bij het ontwikkelen van waterstofideeën.
De energietransitie vraagt om duurzame oplossingen, waarbij waterstof een belangrijke rol kan spelen als alternatief voor fossiele brandstoffen. Het project de Groene Waterstof Booster (GWB) versnelt ontwikkelingen in waterstof door MKB-ondernemers in Noord-Nederland te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun waterstofideeën. Dit gebeurt door middel van een aantrekkelijke voucher regeling, die toegang biedt tot een breed (kennis)netwerk in Noord-Nederland en waterstof-testmogelijkheden op het terrein van ENTRANCE.
Het project de GWB verbindt ideeën en innovaties op het gebied van groene waterstof aan studenten, onderwijsinstellingen, MKB en de Industrie. Door deze partijen te verbinden en innovatieve praktijkprojecten te realiseren, wordt de ontwikkeling van groene waterstof versneld. Dit zorgt voor duurzame groei en de realisatie van werkgelegenheid in Noord-Nederland. Daarnaast creëert het project een open innovatie klimaat waar veilig, concreet en praktisch gewerkt kan worden aan waterstofoplossingen en wordt Noord-Nederland (inter)nationaal op de kaart gezet als een groene waterstof regio.
De GWB heeft ook als doel kennis en technologie over te brengen aan studenten, professionals, bestuurders en beleidsmakers. Dit gebeurt door middel van demonstraties en het ontwikkelen van lesstof over waterstof. Op deze manier draagt het project bij aan het vergroten van de kennis over groene waterstof en de toepassingsmogelijkheden daarvan. De gewenste resultaten zijn een versnelde ontwikkeling van groene waterstof, duurzame groei en werkgelegenheid in Noord-Nederland, en een grotere bewustwording en kennis over groene waterstof bij diverse doelgroepen.
Looptijd: september 2019 – mei 2023
Totaalbudget van het project: €1.380.000
Budget ENTRANCE: €1.380.000
Locatie: Groningen, Friesland en Drenthe
Partners: 13 partners
Thema: Hernieuwbare gassen en duurzame brandstoffen
Domeinen: Technisch + Juridisch + Economisch + Sociaal
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Innovatieroadmap maken voor kleinschalige windenergie in opdracht van TKI Urban Energy.
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).