Het reduceren van de kosten van groene waterstof door de efficiëntie, duurzaamheid en kosten van elektrolysers te verbeteren
Het project Hyscaling is een samenwerkingsverband van de Nederlandse hightechindustrie gericht op het opschalen van groene waterstofproductie. Het doel van het project is om ervoor te zorgen dat de Nederlandse industrieclusters tegen 2030 grootschalig gebruik kunnen maken van groene waterstof, met de Nederlandse industrie als belangrijkste leverancier van elektrolysers. Door onderzoek te doen naar de verlaging van de totale systeemkosten, het verbeteren van de duurzaamheid van de brandstofcel en het verhogen van de efficiëntie, wordt beoogd de grootschalige inzet van groene waterstof in de Nederlandse industrieclusters te realiseren.
Met de groeiende vraag naar groene waterstof in de industrie, is Nederland goed gepositioneerd om hierop in te spelen. Het land beschikt over een uitgebreid waterstofnet, ondergrondse gasopslag en sterke hightech-industrieclusters dichtbij wind op zee. Het doel van Hyscaling is om deze positie verder te versterken en de Nederlandse hightechindustrie op één lijn te brengen wat betreft de productie van elektrolyser en daaropvolgende nieuwe exportproducten.
Het project is verbonden met een sterke eindgebruikersbasis en experimentele faciliteiten via het Hydrohub Innovation Programma. Dit biedt de mogelijkheid om inzicht te krijgen in opschalingseffecten voor HC-waterstof, archetypen te ontwikkelen, principes over HC-schaaleffecten samen te vatten, een HC Roadmap voor stakeholders en sectoren te schetsen en een plan van aanpak op te stellen. Het kosteneffectief en efficiënt produceren van groene waterstof op grote schaal zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere verduurzaming van de Nederlandse industrie. ENTRANCE draagt kennis en experimentele faciliteiten bij aan het zeer diverse consortium van kennisinstellingen, grote bedrijven, mkb en startups.
Looptijd: juni 2021 – juli 2024
Totaalbudget van het project: €7.100.000
Budget ENTRANCE: €190.000
Locatie: Groningen, Petten en Amersfoort
Partners: 30 partners
Domeinen: Juridisch + Economisch + Sociaal + Politiek
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).