De bevordering van natuurinclusief gedrag van burgers door belemmeringen in kaart te brengen en handvatten voor gedragsverandering te bieden
De energietransitie heeft een grote impact op de natuur en biodiversiteit. Bij de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, verandert de ecologie van landschappen. Mensen die zich inzetten voor de natuur, oftewel natuurinclusieve burgers, kunnen een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van biodiversiteit en het behouden van natuurwaarden bij de ontwikkeling en uitvoering van duurzame energieprojecten.
Natuurinclusieve burgers zetten zich al op verschillende manieren in voor de natuur en biodiversiteit, bijvoorbeeld door het aanleggen van geveltuinen, het tellen van diersoorten en het verzorgen van fruitbomen in de openbare ruimte. Deze groep mensen komt echter vaak belemmeringen tegen, zoals onduidelijk beleid, tegenwerkende burgers en financiële belemmeringen. Het tweejarige project wil natuurinclusief gedrag bevorderen door belemmeringen in kaart te brengen en aanbevelingen te doen om ze te verminderen. Ook wordt onderzocht wat mensen motiveert om tot actie over te gaan om verandering op gang te brengen. Daarnaast is er aandacht voor mensen die nog niet natuurinclusief zijn en moeite hebben met gedragsverandering.
Het onderzoek van ENTRANCE richt zich op de drijfveren van natuurinclusieve burgers en heeft als doel om overheden en burgers concrete handvatten te bieden om biodiversiteitsdoelen te bereiken. Dit omvat handvatten voor actieve burgers om biodiversiteitsdoelen te bereiken, evenals voor overheden en actieve burgers om mensen die nog niet natuurinclusief zijn te bereiken.
Looptijd: maart 2022 – maart 2024
Totaalbudget van het project: €620.000
Budget ENTRANCE: €100.000
Locatie: Groningen, Leeuwarden, Dronten, Emmen en Assen
Partners: 11 partners
Domeinen: Sociaal
Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & the Sustainable Society
De Europese arbeidsmarkt voorzien van juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.
Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken
Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.