Het in kaart brengen van de verschillende partijen waarmee huishoudens met een minder hoog inkomen in contact staan en hun betrokkenheid bij de energietransitie
Het lectoraat Communication, Behaviour & the Sustainable Society heeft als onderdeel van de proeftuin voor energiebesparing voor minder hoge inkomens van de gemeente Aa en Hunze een nulmeting uitgevoerd. De nulmeting richtte zich op het in kaart brengen van de verschillende partijen waarmee huishoudens met een minder hoog inkomen in contact staan en hun betrokkenheid bij de energietransitie. Ook werd de behoefte aan ondersteuning van de doelgroep en de mogelijkheden daartoe onderzocht.
Het onderzoek beantwoordde vijf onderzoeksvragen, namelijk wie er onder de groep van minder hoge inkomens valt, hoe deze groep te bereiken is binnen de gemeente Aa en Hunze, welke partijen in contact staan met deze doelgroep, in hoeverre de groep al deelneemt aan de energietransitie en wat hen hierbij belemmert, en wat hen kan helpen om wel of zelfs meer deel te nemen aan de energietransitie.
Het onderzoek concludeert dat de groep van minder hoge inkomens nog niet voldoende betrokken is bij de energietransitie, maar dat er wel aanknopingspunten zijn om hiermee aan de slag te gaan. Op basis van de resultaten worden acht concrete aanbevelingen gedaan, waaronder het creëren van financiële mogelijkheden voor inwoners met minder hoge inkomens om verduurzaming mogelijk te maken, het leggen van contact met inwoners in hun eigen leefomgeving en het betrekken van bedrijven expliciet bij de gezamenlijke opgave. Daarnaast wordt geadviseerd om communicatie op specifieke doelgroepen te richten en inwoners concrete, actiegerichte informatie te geven over wat ze zelf kunnen doen en de mogelijkheden die de gemeente biedt.
Looptijd: juni 2021 – oktober 2022
Totaalbudget van het project: €10.000
Budget ENTRANCE: €10.000
Locatie: Gemeente Aa en Hunze
Partners: 2 partners
Domeinen: Sociaal
Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & the Sustainable Society
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).