De ontwikkeling van verschillende instrumenten om de gemeente te ondersteunen in de energietransitie.
De energietransitie is een flinke uitdaging voor Nederlandse gemeenten. Het is een ingewikkeld proces waar veel partijen bij betrokken zijn en waar veel beslissingen genomen moeten worden. Dit kan zorgen voor onduidelijkheid en onzekerheid bij gemeenten over hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Om hen hierbij te ondersteunen, is het project Regiodeal gestart.
Het project Regiodeal ontwikkelt verschillende instrumenten om gemeenten te ondersteunen. Ten eerste wordt er een beslisboom opgesteld die de bevoegdheden en beperkingen van gemeenten laat zien. Hierdoor wordt het interne besluitvormingsproces vereenvoudigd en kunnen gemeenten beter geïnformeerde beslissingen nemen. Daarnaast wordt er een toolbox gecreëerd die gemeenten helpt bij het ontwikkelen van participatietrajecten, het stimuleren van bewonersinitiatieven en het ondersteunen van woningcorporaties. Door gebruik te maken van deze toolbox kunnen gemeenten gemakkelijker rekening houden met de wensen en behoeften van de betrokken partijen.
Ook wordt er onderzocht welke technologische opslagmogelijkheden beschikbaar zijn, zoals huisbatterijen en buurtbatterijen. Door de opslagmogelijkheden in kaart te brengen, kunnen gemeenten hun lokale energievoorziening beter beheren en optimaliseren. Tot slot worden alle relevante juridische kwesties in kaart gebracht. Dit geeft gemeenten meer inzicht in de regelgeving rondom de energietransitie en de mogelijkheden en beperkingen hiervan. Door al deze aspecten te onderzoeken en in kaart te brengen, kan de toolbox gemeenten effectief ondersteunen bij de lokale energietransitie.
Looptijd: september 2022 – december 2022
Totaalbudget van het project: €115.000
Budget ENTRANCE: €115.000
Locatie: Friesland
Partners: geen
Domeinen: Technisch + Juridisch + Economisch + Sociaal + Ruimtelijk + Politiek
Betrokken lectoraten: Energietransitie + Juridische en economische vraagstukken binnen de energietransitie + Communication, Behaviour & the Sustainable Society
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).