Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken
Energiecoöperaties dragen op veel verschillende manieren bij aan de energietransitie. Door de lokale gemeenschap te betrekken bij duurzame energieprojecten en te zorgen voor lokale opwekking van duurzame energie, kan er gezamenlijk gewerkt worden aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verduurzamen van de lokale economie.
Zonnedorpen is een energiecoöperatie die opgericht is door en voor de bewoners van de dorpen Garsthuizen, Godlinze, Leermens, ‘t Zandt, Zeerijp en Zijldijk. Naast het opwekken van duurzame energie biedt de coöperatie ook advies aan dorpsgenoten over energiebesparing. Verder werkt Zonnedorpen samen met bedrijven om energie op te slaan en de vraag en het aanbod van energie beter op elkaar af te stemmen. Tot slot is Zonnedorpen betrokken bij diverse duurzame energieprojecten, zoals wind-, biogas-, waterstof- en geothermische energie.
Het project Zonnedorpen dat wordt uitgevoerd door ENTRANCE is gericht op de ontwikkeling van een computermodel dat inzicht biedt in hoe de energiecoöperatie zonder aardgasgebruik energieneutraal kan worden tegen de laagst mogelijke jaarlijkse energiekosten. Het computermodel berekent de optimale samenstelling van energiebronnen en laat zien hoe de jaarlijkse energiekosten stijgen wanneer wordt afgeweken van deze optimale samenstelling.
Looptijd: mei 2022 – maart 2023
Totaalbudget van het project: €25.000
Budget ENTRANCE: €25.000
Locatie: Groningen, Garsthuizen, Godlinze, Leermens, ’t Zandt, Zeerijp en Zijldijk
Partners: geen partners
Domeinen: Technisch + Economisch
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).