2 November 2022
Op 27 oktober 2022 ontving ENTRANCE – Centre of Expertise van de Hanzehogeschool Groningen deelnemers van de scholenchallenge van het Nationaal Programma Groningen. Het programma was heel divers en stond volledig in het teken van de energietransitie: van een energiespel, klimaatfilm en kennisworkshop tot je eigen vegaburgers bakken op een waterstofbarbecue. Genoeg te doen! Programmamanager en initiatiefnemer Ans Assies van ENTRANCE kijkt enthousiast terug op het evenement.
“Het is belangrijk dat middelbare scholieren zich er van bewust worden dat de energietransitie hen aangaat en dat ze ook nu al een rol hebben, zegt Ans Assies. Het doel van de bijeenkomst van 27 oktober was het toegankelijk maken van de energietransitie doorleerlingen te laten zien wat hun rol kan zijn. “We ervaren nu al de gevolgen van klimaatopwarming en deze generatie zal hard aan de bak moeten om de opwarming zo veel mogelijk te limiteren. Het gaat om hun toekomst”. In totaal waren er 44 leerlingen aanwezig van Scholengemeenschap Ubbo Emmius, SG De Nieuwe Veste, het Predinius Gymnasium Groningen en het Alfa-college.
De bijeenkomst startte met een korte presentatie van Ans Assies. Wat houdt de energietransitie in? Wat gebeurt er allemaal in de energieproeftuin van ENTRANCE? En voor welke uitdagingen staan we? De boodschap van Ans was duidelijk: “Als we willen dat dingen hetzelfde blijven, zullen we nú dingen anders moeten doen”. Vervolgens bekeken de jongeren de tekenfilm ‘Morgenland’, die een verhelderend beeld geeft van de grootste opgave waar de wereld op dit moment voor staat: een energieneutraal 2050.
Maar het was niet alleen kijken en luisteren! Tijdens de We Energy moesten de leerlingen binnen de tijd een stad of dorp van voldoende, betaalbare energie uit duurzame bronnen voorzien. Dat dit geen gemakkelijke opgave is bleek al snel. “Elk scenario heeft voor- en nadelen. Ook al is er bijvoorbeeld veel draagvlak voor zonnepanelen, de zon schijnt niet altijd, dus er zijn ook andere bronnen nodig. Wind levert veel energie op, maar omwonenden zijn vaak tegen. Dat ligt weer anders voor biomassa, maar daarvan zijn de opbrengsten weer laag en het ruimtebeslag groot”, zegt Ans. “De leerlingen moesten slim onderhandelen en goed combineren. Er ontstond een fantastische dynamiek en er waren felle discussies.”
Alexander Grit, lector Ondernemen in Verandering aan de Hanzehogeschool Groningen verzorgde de spoedcursus ‘Kritische vriend-methode’. De leerlingen werden gewezen op het belang van kennis vergaren buiten je directe netwerk. Alexander: “Ontwikkel je zwakke verbindingen, mensen met wie je indirect contact hebt. Bijvoorbeeld de ouders van je vrienden. Of een oom die je weinig ziet. Zij kunnen je nieuwe dingen leren. De kennis van je eigen ouders ken je al.” Ook framing is erg belangrijk als je hulp nodig hebt. “Zeg liever: ‘Ik zoek dit.’ en niet: ‘Ik heb dit niet.’.” De scholieren gingen vervolgens met elkaar het gesprek aan en konden vragen stellen aan experts op het gebied van platformeconomie en energietransitie, waaronder lector Systeemintegratie Marten van der Laan.
“De energietransitie vraagt ook om veel technische vakmensen. Een deel van de groep kreeg daarom de workshop praktische toepassingen van waterstof van ENTRANCE-docent Cor Scholte.” aldus Ans Assies. Tijdens de demonstratie van Cor maakten de leerlingen op een laagdrempelige manier kennis met de technische kant van de energietransitie. Zo maakte hij tosti’s met de batterij van een waterstofbuggy en konden de leerlingen hun eigen vegaburgers bakken op een waterstofbarbecue.
Ans noemt de bijeenkomst zeer geslaagd: “Wij leggen nu de bouwstenen waar deze jongere generatie op verder gaat bouwen. De scholenchallenge, de hackathon en deze bijeenkomst zijn heel belangrijk om jongeren warm te maken voor dit soort ingewikkelde thema’s. Ik vond het vandaag prachtig om te zien dat de energie van deze groep afspatte!”