11 September 2024
Meer dan 180 enthousiaste Hanze studenten begonnen het nieuwe schooljaar met de Energy Kick Start Week bij ENTRANCE – Centre of Expertise Energy. Studenten van verschillende energie-minoren, masteropleidingen, maar ook zij die hun afstudeeronderzoek uitvoeren kwamen samen om dit evenement te beleven. Een week vol inspirerende sessies en uitdagingen bereidde hen voor op hun minor, master of (afstudeer)onderzoek in de spannende wereld van de energietransitie!
Onder de begeleiding van Joline, Jasper en Jelmer van Bureau Lef kregen de studenten een programma vol inspiratie en creativiteit. Ze doken meteen de wereld van de energietransitie in, kregen de introductie van de weekchallenge aan de hand van de Design Thinking-methode, en leerden ondertussen ook hun medestudenten beter kennen. In diverse groepen, samengesteld uit verschillende opleidingen, ontdekten ze hoe krachtig samenwerken kan zijn en hoe waardevol het is om verschillende perspectieven te combineren. Zo creëerden ze samen vernieuwende inzichten die de energietransitie vooruit helpen!
Gewapend met die kennis gingen ze vol enthousiasme aan de slag met de weekchallenge: de toekomst van de Eemshaven!
In samenwerking met New Energy Coalition werden de studenten uitgedaagd om met creatieve en duurzame ideeën te komen voor de toekomst van de Eemshaven. Dit gebied, het kloppend hart van de energietransitie in het noorden, groeit uit tot een belangrijke waterstofregio, en de studenten kregen de kans om hun stempel op die toekomst te drukken!
Groningen ontwikkelt zich, met succes, tot een belangrijke waterstofregio als reactie op het afnemen van de aardgaspositie. Er zijn veel projecten gestart die cruciaal zijn voor de nationale energietransitie, met een investeringsplan van meer dan €10 miljard tegen 2030. Echter, drie essentiële voorwaarden moeten nog worden vervuld:
Deze voorwaarden zijn cruciaal voor Groningen’s rol als waterstofleider.
De studenten onderzoeken en presenteren creatieve concepten die niet alleen de haven voorbereiden op toekomstige energie-ontwikkelingen, maar ook significante voordelen generen voor de regio Groningen.
Er zijn drie verschillende challenges waar de studenten uit kiezen:
Een volledig dagdeel konden de studenten hun ideeën pitchen en vragen stellen aan de ervaren energie-experts van de Hanze. Zo werden zij ondersteund met feedback en kregen zij waardevolle kennis aangereikt om hun concept naar een hoger niveau te tillen.
Met veel enthousiasme en gezonde spanning stapten de, voor de finale ronde, geselecteerde groepen het podium op. Na hun finale pitch werden zijn beoordeeld en werden er kritische vragen gesteld onder andere op basis van toepasbaarheid, sociale en maatschappelijke verwachtingen en uiteraard financiële haalbaarheid.
De pitches werden beoordeeld door een vakkundig jury panel, bestaande uit; Catrinus Jepma, professor Economie bij de Rijksuniversiteit Groningen, van de Hanze Marjolein den Uijl, docent-onderzoeker Publieksrecht en Energierecht, Maarten Meijer, onderzoeker Lokale en Regionale Energiestrategieën, Richard Benes, opleidingsmanager Werktuigbouwkunde.
De groep bestaande uit Robin, Stan, Ting Chuan, Anh en Rayen richtte zich op het optimaliseren van de ruimte en infrastructuur van Eemshaven voor een verhoogde energie-import en -export. Ze stelden voor om een energiehub te creëren in de buurt van offshore windparken die gebruikmaken van waterstofbrandstofcellen voor energieopslag en -productie. Hun plan omvat het moderniseren van de faciliteiten in de haven van Eemshaven om waterstofverpakkingen en -transport te ondersteunen. Deze initiatieven zouden de positie van Eemshaven als leider in de waterstofvoorzieningsketen van de “Hydrogen Valley” verbeteren. Hun initiatief heeft als doel lokale voordelen te vergroten, zoals energiezekerheid, educatie over groene energie en het verminderen van vervuiling, terwijl het tegelijkertijd langdurige investeringen aantrekt. Met hun concept, pitch en vermogen om kritische vragen te beantwoorden, hebben ze de eerste plaats gewonnen in de uitdaging.
De nummer twee van de challenge, bestaande uit; Viola, Moh, Manish en Jaffe richtten zich op het creëren van een warmtenet. Dit idee is ontstaan door het verlies van warmte dat ontstaat bij het omzetten van energie in waterstof. In hun creatieve concept wordt deze restwarmte gebruikt voor het verwarmen van omliggende dorpen bij de Eemshaven. Bewust van de uitdagingen binnen het sociale aspect en het juridische domein, weerhield dit ze niet om in mogelijkheden te denken aan de hand van overheidssubsidies, samenwerkingsverbanden tussen initiatiefnemers en energiecoöperaties te verbeteren, aanbieden van groene energiecontracten in ruil voor CO2-compensaties.
Ook dit is een prachtig voorbeeld van het innovatieve vermogen van studenten die pas hun eerste stappen binnen de energietransitie zetten. Dit belooft veel voor de toekomst van deze aanstaande professionals.
De winnaars van de eerste en tweede prijs mogen hun innovatieve concepten presenteren op het congres Wind Meets Gas, waar toonaangevende sprekers uit de energie-industrie, overheid en wetenschap aanwezig zijn. Een prachtige stap voor deze gedreven, jonge professionals om hun ideeën op hetzelfde podium te mogen delen als de top van de sector! Wij zijn trots op deze talenten die met hun passie zullen bijdragen aan een betere, duurzame toekomst!