17 December 2024
Om een antwoord te geven op de uitdagingen van de Human Capital Agenda van de energietransitie ziet ENTRANCE het onder andere als haar doel om onderwijs, onderzoek en het werkveld multidisciplinair en multilevel samen te laten innoveren. Zo worden, voor studenten en professionals uit het werkveld, kennis uit onderzoeksprojecten omgezet tot kennisproducten en onderwijs. Het team van Leren & Innoveren houdt zich hier bij ENTRANCE mee bezig. In dit artikel lichten we de multidisciplinaire samenwerking tussen mbo-hbo-wo uit.
De multidisciplinaire samenwerking tussen mbo-hbo-wo geven we op verschillende manieren vorm. ENTRANCE is een community waarin bedrijven kunnen werken aan het verbeteren van hun bedrijfsprocessen, een plek waar jonge professionals leren door bedrijfschallenges, docentonderzoekers onderling van elkaar leren en waarin alle deelnemers vanuit hun eigen discipline bijdragen aan innovaties. Op deze manier samenwerken draagt voor alle deelnemers bij aan de ontwikkeling van transitievaardigheden die nodig zijn om de energietransitie vorm te geven. Hieronder lichten we een aantal voorbeelden van deze samenwerkingen toe.
Vanuit ENTRANCE wordt samengewerkt met het Kenniscentrum Biobased Economy, de wetenschapswinkel Science & Engineering van de RUG en verschillende bedrijven in de Learning Community ‘ontwikkeling van transparant hout’. Studenten van verschillende opleidingen (hbo en master) werken aan vraagstukken gericht op alternatieven voor beglazing in gebouwen met een verhoogde isolatie en minder energieverbruik bij de productie.
Ook ontwikkelen we leeractiviteiten vanuit de H2 Train & Learn Hub. Eén daarvan is gericht op de realisatie van de Power Unit van het Alfa-college. Deze Power Unit bestaat uit een aanhanger waarin waterstof via een brandstofcel omgezet kan worden in energie.
Deze kan ingezet worden voor onderwijs- en demonstratiedoeleinden om te laten zien hoe waterstof ingezet kan worden als energiebron. Om deze Power Unit veilig werkend te krijgen, werken studenten van de opleiding Technicus Engineering van het Alfa-college en een student van de opleiding Werktuigbouwkunde van de Hanze op ENTRANCE aan de technische realisatie van deze installatie. Studenten van de RUG die het vak Energy & Law volgen, gaan aan de slag met vergunningsvraagstukken rondom deze Power Unit. In dit project wordt gebruik gemaakt van kennis van diverse bedrijven.
Op de ENTRANCE proeftuin werken we aan meerdere samenwerkingsverbanden, zoals bij het REMO-lab (REnewable MOlecules lab). Het REMO-lab is een onderzoeks- en opschalingsfaciliteit van ENTRANCE en het Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanze. Hier wordt onderzoek uitgevoerd op het gebied van fermentatie en elektrolyse om de productie van hernieuwbare gassen te verbeteren en optimaliseren. Een hbo-student van Marketing Management onderzoekt hoe het REMO-lab beter op de kaart gezet kan worden als onderzoeksfaciliteit waar bedrijven gezamenlijk met onderzoekers en studenten kunnen leren. Andere studenten van de RUG en de Hanze onderzoeken elektrolyse vraagstukken. Vanaf februari zullen verschillende studenten van mbo, hbo en wo starten met hun opdrachten, in een aantal gevallen op basis van innovatievraagstukken uit het bedrijfsleven.
De meerwaarde voor studenten om te participeren in deze Learning Community is om hun vaak specialistische opdracht te plaatsen in een bredere context en te ervaren dat voor het realiseren van een innovatie verschillende disciplines nodig zijn.
Bij het vormgeven van dit soort samenwerkingen ontstaan waardevolle overlegstructuren bijvoorbeeld op het gebied van waterstof waarbij docenten van het Alfa-college, Noorderpoort en de Hanze samen met professionals uit het bedrijfsleven elkaar op regelmatige basis ontmoeten in de Energiehub050 en projecten met elkaar doorspreken. Hierdoor ontstaan allerlei nieuwe vormen van samenwerking.
Meer info over leren binnen ENTRANCE? Neem contact op met entrancelc@org.hanze.nl.