11 January 2024
Off-grid leven is geliefd bij Tiny House bewoners: zelfvoorzienend, niet afhankelijk van energiecontracten met sterk schommelende prijzen en wel zo duurzaam om energie, warmte en water dicht bij huis op te wekken en je rioolinhoud dicht bij huis af te voeren. Sommigen gaan helemaal los van de gemeentelijke voorzieningen, anderen kiezen voor meer zekerheid door een aansluiting op bijvoorbeeld alleen water, elektriciteit of het riool.
Als je off-grid wilt leven, moet je dit met de gemeente overleggen en dan kom je terecht in regelgeving, waarbij je gemakkelijk het spoor kwijt kan raken. Ron de Vrieze, docent-onderzoeker Future environments en Built environment van ENTRANCE – Centre of Expertise Energy te Groningen en adviesbureau Tandem Vormgeving en Bouwadvies (Loppersum) wilden graag weten hoe dat nou precies zit: ‘Omdat er nogal wat beleidswillekeur lijkt te zijn waar burgers en de bouwwereld tegen aan lopen. De beleidskeuzevrijheid lijkt naar de buitenwereld nogal ruim te worden. Zeker met de Omgevingswet en de te maken omgevingsplannen in aantocht vinden we dit een actueel onderwerp.’
Jolinde Kerbof was student aan de Hanzehogeschool, volgde de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en heeft bij de ENTRANCE Learning Community Urban Energy haar afstudeeronderzoek volbracht. Zij pakte de handschoen op, onderzocht de regeltjeswereld van off-grid wonen en studeerde in juni af met een superinteressant en informatief rapport: Terug naar de toekomst: off-grid wonen. In haar afstudeerverslag legt ze haarfijn uit, wat de voordelen en juridische mogelijkheden en knelpunten zijn bij off-grid wonen in Nederland.
In het artikel worden de onderzoeksvraag, mogelijkheden en tips van Jolinde uitgebreid toegelicht.
Lees het volledige artikel van Marcel van Mierlo op TinyFindy via onderstaande button. Daarnaast kun je hier ook het afstudeerverslag van Jolinde vinden en lezen.