AIRTUB 

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

Het inzetten van windturbines is essentieel voor de overgang naar hernieuwbare energie. Om de duurzaamheid van deze turbines te waarborgen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de erosie van de turbinebladen. De erosie aan de neus van de bladen veroorzaakt namelijk aerodynamische verliezen, wat betekent dat de windturbine op termijn minder efficiënt energie produceert.

Het project AIRTuB (Automatic Inspection & Repair of Turbine Blades) heeft als doel om een geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategie te ontwikkelen, waarbij specifiek gekeken wordt naar erosie van de bladen. Door middel van geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën kan erosie van de bladen vroegtijdig worden gedetecteerd en aangepakt, wat bijdraagt aan een efficiëntere energieproductie.

ENTRANCE heeft bijgedragen aan het project door modellen te ontwikkelen, verbeteren en valideren, zodat de aerodynamische verliezen door erosie voorspeld kunnen worden. Er zijn twee modelbenaderingen gevalideerd voor het voorspellen van 2D-vleugelkarakteristieken, inclusief de effecten van erosie van de voorrand met behulp van 2D-windtunnelmetingen. De modellen bleken op een betrouwbare manier de aerodynamische verliezen van erosie te voorspellen. Hierdoor kan de erosie vroegtijdig worden aangepakt, wat de Annual Energy Production van een windturbine verhoogt. In de modellen en ontwikkelde strategieën worden ook de kosten van reparatie afgewogen tegen de winst in jaarlijkse energieproductie.

Looptijd: juni 2019 – februari 2023

Totaalbudget van het project: €3.800.000

Budget ENTRANCE: €65.000 

Locatie: Markenesse, Vlissingen, Groningen en Petten 

Partners: 17 partners 

Domeinen: Technisch + Economisch

Betrokken lectoraten: Windenergie

Gerelateerd projecten

project

POL4PED

Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?

project

MODES

Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).

project

GREEN HYDRA

MKB betrekken in waterstofeconomie

project

HYTROS

Toegepast onderzoek naar transport en opslag van waterstof.

project

HYSUCCESS

Onderzoek naar draagvlak voor groene waterstof

project

HYPRO

verminderen risico’s en verlagen kosten groene waterstof