Een super rendement verwarmingstoestel voor de bestaande woningbouw
De komende jaren moeten miljoenen woningen in Nederland worden gerenoveerd om aardgasvrij te worden. Bij deze woningen wordt de warmtevraag sterk verlaagd, zodat een lage-temperatuur verwarmingsinstallatie volstaat. Dit is echter niet voor alle woningen mogelijk. Vijf miljoen woningen in Nederland zullen in 2030 nog afhankelijk zijn van een hoge-temperatuur verwarmingsinstallatie, zoals een Hr-ketel. Dit project, samen met het Nederlandse technologiebedrijf Cooll, richt zich op de ontwikkeling van een superrendement verwarmingstoestel, dat geschikt is voor deze woningen.
CO2-uitstoot verminderen
Met het superrendement verwarmingstoestel kan de CO2-uitstoot met ten minste 30% worden gereduceerd, zonder dat er ingrijpende aanpassingen aan de woning noodzakelijk zijn. Bovendien is het superrendement verwarmingstoestel voorbereid op de toekomst, omdat het geschikt is voor biogas en waterstof. Hierdoor kan de woning bij lokale opwekking zelfs klimaatneutraal worden.
Prototype, productontwerp en marktintroductie
In het project worden componenten van de warmtepomp-technologie ontwikkeld en het prototype (het superrendement verwarmingstoestel) testen we in de praktijk. Het project ontwikkelt en test meerdere nieuwe concepten, brengt de bijbehorende productieprocessen in kaart, werkt financieringsmodellen van de keten uit en ontwikkelt een concept productontwerp van het superrendement verwarmingstoestel voor toekomstige marktintroductie.
Looptijd: november 2022 – juni 2024
Totaalbudget van het project: €1.980.000
Budget ENTRANCE: €27.500
Locatie: Groningen
Partners: 4 partners
Domeinen: Technisch + Economisch
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Innovatieroadmap maken voor kleinschalige windenergie in opdracht van TKI Urban Energy.
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).