COÖPERATIEF IN BALANS

Het ontwikkelen van innovatieve energiediensten in samenwerking met lokale coöperaties

In Nederland spelen energiecoöperaties een steeds grotere rol bij de productie van duurzame energie. Veel lokale coöperaties hebben al plannen klaarliggen voor duurzame energieprojecten, zoals nieuwe zonneparken en windmolens. Helaas is er momenteel niet genoeg ruimte in het elektriciteitsnet voor deze initiatieven. De lokale coöperaties willen graag bijdragen aan een oplossing van deze problemen, maar worden beperkt door wet- en regelgeving.

Het project Coöperatief in balans is gericht op het ontwikkelen van innovatieve energiediensten in samenwerking met lokale coöperaties. Deze energiediensten bieden lokale coöperaties kansen om economisch renderende initiatieven op te pakken. Daarnaast worden de mogelijkheden voor regionale energiediensten onderzocht binnen het project. Door regionaal samen te werken kunnen lokale coöperaties elkaar ondersteunen en kennis van netbeheer opdoen. Zo kunnen ze gezamenlijk effectieve gesprekspartners zijn voor netbeheerders.

Het project bestaat uit vijf werkpakketten, die elk een specifiek onderwerp behandelen. Werkpakket 1 richt zich op het verkennen van de behoeften aan en mogelijkheden van lokale energiediensten in samenwerking met lokale energiecoöperaties. Werkpakket 2 onderzoekt de mogelijkheden om op regionaal niveau coöperatieve energiediensten te leveren. Werkpakket 3 brengt in kaart welke mogelijkheden blockchain-achtige oplossingen bieden voor onderlinge levering van energie door prosumers en lokale energiecoöperaties. Werkpakket 4 onderzoekt de juridische aspecten van het EU-Clean Energy Package en de Experimentenregeling in relatie tot lokale duurzame energie. Ten slotte richt werkpakket 5 zich op de coördinatie van het project en de verspreiding van de resultaten.

Looptijd: maart 2020 – mei 2023

Totaalbudget van het project: €605.00

Budget ENTRANCE:

Locatie: Groningen

Partners: 11 partners

Domeinen: Technisch + Economisch + Sociaal + Juridisch

Betrokken lectoraten: Energietransitie + Duurzaam Ondernemerschap (Centre of Expertise Ondernemen)

Gerelateerd projecten

project

POL4PED

Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?

project

MODES

Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).

project

GREEN HYDRA

MKB betrekken in waterstofeconomie

project

HYTROS

Toegepast onderzoek naar transport en opslag van waterstof.

project

HYSUCCESS

Onderzoek naar draagvlak voor groene waterstof

project

HYPRO

verminderen risico’s en verlagen kosten groene waterstof