Het implementatieproces van Positive Energy Disctrics verbeteren.
De energietransitie is een belangrijke maatschappelijke uitdaging die vraagt om innovatieve oplossingen. Positive Energy Districts (PED’s) zijn een van de manieren om efficiënter met onze energievoorziening om te gaan. Echter, de uitvoering van deze wijken blijkt moeilijk vanwege organisatorische, regelgevende en planningsproblemen.
Het project FLEXPOSTS heeft als doel het implementatieproces van PED’s te verbeteren, waarbij de nadruk wordt gelegd op flexibele energiemiddelen. Dit omvat onder andere het ontwikkelen van organisatiestructuren en beoordelingen om besluitvormers de toolkit voor implementatie te geven. Het project brengt bevindingen in de praktijk in Leeuwarden en Aalborg. In het project worden verschillende aspecten van PED’s onderzocht, waaronder de betrokkenheid van belanghebbenden, technische en economische overwegingen, en het ontwerp van oplossingen. Ook wordt er gekeken naar de doeltreffendheid en efficiëntie van oplossingen bij het aanpakken van maatschappelijke kosten en baten, evenals regelgevende beperkingen. Het type gebruikers wordt ook opgenomen in het stedenbouwkundig proces om een meer inclusieve en duurzame planning strategie te ontwikkelen voor toekomstige stedelijke gebieden.
De resultaten van FLEXPOSTS dragen bij aan een betere planning strategie voor toekomstige stedelijke gebieden en de implementatie van PED’s. Het project zal bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsmodellen en strategieën, het verbeteren van organisatiestructuren, en het optimaliseren van de energiesysteemplanning en de stadsplanning. Dit zal de uitvoering van PED’s vergemakkelijken en het opzetten en de ontwikkeling van een PED-netwerk met relevante belanghebbenden bevorderen.
Looptijd: september 2022 – maart 2025
Totaalbudget van het project: €825.000
Budget ENTRANCE: €825.000
Locatie: Nederland en Denemarken
Partners: 5 partners
Domeinen: Technisch + Juridisch + Economisch
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Innovatieroadmap maken voor kleinschalige windenergie in opdracht van TKI Urban Energy.
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).