MKB betrekken in waterstofeconomie
Het doel van Green Hydra is om het MKB te betrekken in de groene waterstofeconomie. Hiervoor moeten beleid en initiatieven ontwikkeld worden op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Van onderzoeksprogramma’s tot ontwikkelingsstrategieën, bewustmakingsprogramma’s en proefinvesteringen die speciaal zijn gericht op de betrokkenheid van het MKB in de gehele waterstofwaardeketen.
Groene waterstof wordt een cruciale factor voor het bereiken van EU-klimaatdoelen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minimaal 55% te verminderen en tegen 2050 netto nuluitstoot te bereiken. Het betrekken van MKB’s, die 99% van de bedrijven in Europa vormen, is essentieel voor groene H2-groei. Investeringen in onderzoek, pilots en infrastructuur zijn noodzakelijk. Overheden en bedrijven moeten beleid en ondersteuning verbeteren om het MKB te betrekken.
Samen met tien andere Europese partners helpt de Hanze, vanuit het Centre of Expertise ENTRANCE, als Advisory Partner het waterstofecosysteem van deze landen naar een volgend niveau te brengen. Hanze ondersteunt het hele leerproces en de evenementen gedurende de komende vier jaar.
Looptijd: april 2024 – juli 2028
Totaalbudget van het project: €2,2 miljoen
Budget ENTRANCE: €150.000
Locatie: tien Europese gebieden
Partners: 11 Europese partners
Thema: Hernieuwbare brandstoffen en duurzame gassen
Betrokken lectoraten:
Energietransitie
Juridische en economische vraagstukken binnen de energietransitie
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).