Het verduurzamen van bedrijventerreinen in Groningen
De gemeente Groningen zet zich in voor een energietransitie waarbij bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om CO2-uitstoot te verminderen. Het verduurzamen van bedrijventerreinen in Groningen is daarom een belangrijk onderwerp van gesprek geworden en er zijn verschillende initiatieven gestart om dit te realiseren en de ecologische voetafdruk van bedrijven te verkleinen.
Om effectief te kunnen handelen, wil de gemeente per bedrijventerrein het energiesysteem en energieprofiel van de bedrijven in kaart brengen. Daarna kan per terrein een concreet plan van aanpak worden opgesteld. Dit project wordt geleid door ENTRANCE in samenwerking met bedrijven, verenigingen, de gemeente Groningen en mbo-instellingen. Het doel is om op basis van concrete informatie over het lokale energiesysteem en het energiegebruik van bedrijven individuele en collectieve verduurzamingsopties te bepalen en uit te voeren, waarbij bedrijven zelf de leiding houden.
De uitvoering van dit verduurzamingsprogramma is arbeidsintensief, maar met een gestructureerd programma kunnen hbo- en mbo-studenten helpen om het project snel te realiseren. De energie-studenten van Hanzehogeschool Groningen kunnen specifiek worden ingezet voor het inventariseren van gegevens over de lokale energie-infrastructuur van bedrijventerreinen, het energiegebruik en de energiesystemen van bedrijven en de mogelijkheden die bedrijven zien om te verduurzamen. De samenwerking tussen overheid, bedrijven, kennisinstellingen en energiecoöperaties zal bijdragen aan het gezamenlijke doel om bedrijventerreinen in Groningen te transformeren tot energieneutrale parken.
Looptijd: oktober 2022 – september 2024
Totaalbudget van het project: €65.000
Budget ENTRANCE: €50.000
Locatie: Groningen
Partners: 2 partners
Domeinen: Technisch + Economisch + Sociaal
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Innovatieroadmap maken voor kleinschalige windenergie in opdracht van TKI Urban Energy.
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).