Een maatschappelijke kosten en baten analyse van de waterstofketen in de mobiliteitssector
Noord-Nederland heeft de ambitie om een groene waterstofeconomie te ontwikkelen als alternatief voor de huidige gaseconomie. Het H2GROW-project is opgezet om best practices te identificeren en te ontwikkelen voor de waterstofketen in de mobiliteitssector. ENTRANCE heeft bijgedragen aan het project door de maatschappelijke kosten en baten van drie scenario’s te onderzoeken. Hierbij is gekeken naar de totale keten van hernieuwbare waterstofproductie, distributie, aflevering en gebruik van waterstof in waterstof-elektrische voertuigen.
In het eerste scenario werd alleen PV-stroom gebruikt om waterstof te produceren voor een beperkt aantal voertuigen. Dit resulteerde in hoge productie- en distributiekosten per kilogram waterstof vanwege de lage benutting van de elektrolyser, de lage benutting van het tankstation en een grote behoefte aan waterstofopslag vanwege seizoen verschillen. In het tweede scenario werd ook groene stroom van het net afgenomen. Hierdoor daalden de productiekosten van waterstof, omdat de elektrolyser beter werd benut en de behoefte aan waterstofopslag afnam. In het derde scenario, waarin het aantal voertuigen werd uitgebreid, waren de kosten per kg waterstof aanzienlijk lager omdat de elektrolyser en het tankstation goed benut werden.
Het project heeft aangetoond dat het kosteneffectief is om zowel PV-stroom als elektriciteit van het net af te nemen voor de productie van waterstof. Het vermijden van piekuren in de stroomprijs van het net heeft slechts een kleine invloed op de gemiddelde kostprijs per kg waterstof en weegt niet op tegen het optimaliseren van het aantal operationele uren van de elektrolyser. Een lage bezetting van het tankstation leidt tot hoge kosten per kg waterstof. Dit bemoeilijkt de exploitatie van waterstoftankstations in de eerste fase van de geleidelijke groei van het aantal waterstofvoertuigen.
Looptijd: januari 2018 – maart 2023
Totaalbudget van het project: €3.600.000
Budget ENTRANCE: €110.000
Locatie: Groningen
Partners: 7 partners
Domeinen: Technisch + Juridisch + Economisch + Sociaal
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).