HYPRO

verminderen risico’s en verlagen kosten groene waterstof

Het HyPro-programma richt zich op het verminderen van technische risico’s in de productie van groene waterstof; een essentieel onderdeel van de energietransitie. Dit doen de partners door innovaties in de hele waardeketen te bevorderen, met als doel de risico’s voor implementatie te verminderen en de kosten van waterstofproductie te verlagen.

Groene waterstof als katalysator

De Europese Commissie heeft met de Green Deal en de Repower Europe-strategie ambitieuze doelen voor de energietransitie. De ontwikkeling van groene waterstof is daarbij een belangrijke katalysator. Deze doelstellingen zorgen in Europa voor een markt voor elektrolyse-installaties van meerdere miljarden euro’s. Zo wordt het voor de Europese maakindustrie aantrekkelijk om in de technologie te investeren. 

Risico’s verminderen en kosten verlagen

De technologie is nu nog niet volwassen. Dat leidt tot risico’s bij de implementatie van waterstofproductietechnologie en hogere kosten dan geraamd. Er zijn innovaties in de hele waardeketen nodig om deze risico’s te verminderen en de kosten te verlagen. HyPro richt zich op het verminderen van deze risico’s via:

Samenbrengen van de waardeketen  

HyPro erkent dat er geen enkele oplossing is voor waterstofproductie. Verschillende technologieën, zoals alkalische elektrolyzers, PEM (Proton Exchange Membrane) elektrolyzers, en SOEC (Solid Oxide Electrolyzers), hebben unieke voordelen en uitdagingen. Het programma onderzoekt deze technologieën om hun concurrentievermogen voor specifieke toepassingen te evalueren.

HyPro bevordert samenwerking tussen verschillende partijen in de waardeketen, van componentontwikkelaars tot eindgebruikers. Dit helpt bij het ontwikkelen van gemeenschappelijke kwaliteitscontroles en het delen van kennis, wat essentieel is voor de groei van de waterstofindustrie in Nederland.

Duurzame waterstofeconomie

Het HyPro-programma is een belangrijke stap in de richting van een duurzame waterstofeconomie, met een sterke focus op innovatie, samenwerking en het verminderen van risico’s in de waardeketen. Het doel is om de kosten van waterstofproductie te verlagen en de technologieën te versnellen die nodig zijn voor de energietransitie. HyPRO maakt het voor Nederlandse bedrijven mogelijk om op de wereldmarkt een positie te veroveren met duurzame technologie. 

Dit is het HyPRO consortium 

Het HyPRO consortium bestaat uit achtenvijftig partners: zeventien onderzoeksorganisaties in Nederland: 10 universiteiten, 2 onderzoeksinstituten en 5 hogescholen), 7 internationale eindgebruikers uit de raffinaderij-, chemie- en energiesector en vierendertig hightechbedrijven die de volledige waardeketen bestrijken. Deze bedrijven zijn actief in de ontwikkeling van apparatuur voor de productie van unieke coatingtechnologieën tot ontwikkelaars van belangrijke componenten, zoals elektrolyse-stacks en/of systemen voor de Balance of Plant (BoP). de ontwikkeling van het hele ecosysteem gericht op innovatie dus een belangrijk doel.

Meer informatie: GroenvermogenNL

ENTRANCE - Centre of Expertise Energy Hanze Groningen

Projectduur: oktober 2024 – maart 2029

Totaalbudget van het project: €50 miljoen

Budget ENTRANCE: €950.000

Partners: 58 partners

Thema:
Hernieuwbare brandstoffen en duurzame gassen

Betrokken lectoraten:
Duurzame gassen en brandstoffen
Energietransitie

Gerelateerd projecten

project

KLEINSCHALIGE WINDENERGIE

Innovatieroadmap maken voor kleinschalige windenergie in opdracht van TKI Urban Energy.

project

POL4PED

Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?

project

MODES

Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).

project

GREEN HYDRA

MKB betrekken in waterstofeconomie

project

HYTROS

Toegepast onderzoek naar transport en opslag van waterstof.

project

HYSUCCESS

Onderzoek naar draagvlak voor groene waterstof