De ontwikkeling van een afwegingskader waarmee bewoners tot een gedragen beslissing kunnen komen
De energietransitie vormt een grote uitdaging voor Nederland en de rest van de wereld. Een belangrijk aspect van de energietransitie is de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het merendeel van de gebouwen in Nederland is al gebouwd en zal de komende jaren moeten worden gerenoveerd om te voldoen aan de nieuwe energiedoelstellingen. Het opschalen van de renovaties is daarbij een belangrijke uitdaging.
Het project Integraal Energiebesparingsconcept Bestaande Bouw (IEBB) heeft als doel de energietransitie in bestaande gebouwen te versnellen en renovaties meer betaalbaar, opschaalbaar en haalbaar te maken. In werkpakket 6 (WP 6) van het project is onderzocht hoe bewoners kunnen worden betrokken bij de besluitvorming over ingrepen in hun woningen. Hierbij is gebruik gemaakt van een social fingerprint: een instrument dat inzicht geeft in de sociale aspecten van een woonomgeving. Om de methode te ontwikkelen, zijn drie verschillende cases bekeken waarin sprake was van gespikkeld bezit (huur- en koopwoningen die door elkaar staan).
Het resultaat van het project is een afwegingskader waarmee bewoners gezamenlijk tot een gedragen beslissing kunnen komen over ingrepen in hun woningen.
Looptijd: januari 2020 – december 2021
Totaalbudget van het project: € 13.730.000
Budget ENTRANCE: €87.000
Locatie: Groningen
Partners: >125 partners
Domeinen: Technisch + Economisch + Sociaal
Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & the Sustainable Society
De Europese arbeidsmarkt voorzien van juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.
Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken
Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.