Innovatieroadmap maken voor kleinschalige windenergie in opdracht van TKI Urban Energy.
Nederland wil in 2050 geen CO2 meer uitstoten. Dit betekent dat we fossiele brandstoffen moeten vervangen door duurzame energiebronnen, zoals windenergie. Tot nu toe doen we dat vooral met grote windmolens op land en zee. Maar kleine windmolens kunnen ook een belangrijke rol spelen in de duurzame energiemix, bijvoorbeeld op locaties waar grote windturbines niet geplaatst kunnen worden. ENTRANCE onderzoekt wat het potentieel van kleinschalige wind kan zijn voor verschillende toepassingsgebieden, wat op dit moment barrières zijn en welke innovaties de komende jaren nodig zijn.
Kleine(re) windturbines hebben voor- en nadelen
In Nederland wekken we op land en zee al op grote schaal windenergie op. Dit gebeurt met grote windturbines die veel vermogen hebben. Maar windenergie kan ook opgewekt worden met kleinere windturbines. Die hebben minder impact op het landschap en de omgeving. Er kleven echter nog wel wat nadelen aan. Zo zijn de kosten per opgewekte eenheid aanzienlijk hoger dan bij grootschaliger wind en kan er per m2 minder opgewekt worden.
Roadmap: wat zijn de kansen voor kleinschalige wind?
Omdat TKI Urban Energy ziet dat er aanhoudende interesse is in en innovatie plaatsvindt op het gebied van kleinschalige windenenergie, is ENTRANCE gevraagd om een innovatieroadmap op te stellen. Deze innovatieroadmap moet inzicht bieden in de huidige markt, in technologische mogelijkheden, in relevante toepassingsgebieden en in de verwachte groei van kleinschalige windenergie bij bedrijven en bedrijventerreinen. Het bevat de volgende onderdelen:
Multidisciplinaire aanpak
De lectoraten Windenergie en Energietransitie (leeropdracht systeemintegratie) van ENTRANCE werken samen om deze vragen te beantwoorden en zo het op grotere schaal toepassen van kleinschalige windenergie een stap dichterbij te brengen.
Looptijd: oktober 2024 – februari 2025
Totaalbudget van het project: €33.000.
Thema’s:
Systeemintegratie
Lokale en regionale energiestrategieën
Betrokken lectoraten:
Windenergie
Energietransitie
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).