Ondersteunen van beleidskeuzes rond duurzame mobiliteit.
Er wordt tegenwoordig veel gesproken over duurzame mobiliteit en het is ook niet voor niks een van de thema’s van ENTRANCE. De vervoersector veroorzaakt bijna 20% van de CO2-uitstoot. Een zoektocht naar meer duurzame alternatieven is de moeite waard. Maar bij duurzaam hoort ook dat een gebied bereikbaar en leefbaar moet blijven. In plattelandsgemeenten is dit vaak een grote uitdaging. In het project Mobisitie kijken we naar de uitdagingen in drie gemeenten: Ameland, Ooststellingwerf en Westerkwartier. Doel is om een systeem te ontwikkelen dat ambtenaren kan ondersteunen bij het maken van beleidskeuzes.
Ontbreken van informatie voor goed beleid
Voor plattelandsgemeenten is de transitie naar een duurzaam mobiliteitssysteem extra uitdagend, omdat deze regio’s ook leefbaar en bereikbaar moeten blijven. Goed beleid formuleren is vaak complex, bijvoorbeeld doordat relevante informatie lastig te vinden is. Omdat het gedrag van inwoners een cruciale rol speelt bij mobiliteit, is bewonersparticipatie noodzakelijk bij het bepalen van beleid. Het betrekken van bewoners vergt echter ook kennis en die is niet altijd voorhanden.
Digitale tool voor ambtenaren
Dit project heeft daarom als doel om een digitale tool op te leveren die ambtenaren helpt bij het maken van beleid. In dit zogenaamde Beleidskeuze Support System (BKSS) wordt veel uitzoek- en ontwerpwerk over thema’s als deelmobiliteit en het overstappen van de auto naar de fiets geautomatiseerd. Bestaande en nieuwe gegevensbronnen worden gecombineerd en dat levert nieuwe inzichten. Die vormen dan weer de basis voor het ontwerp van communicatie en participatie met inwoners. Zo wordt duurzame gedragsverandering bewerkstelligd.
Projectduur: september 2023 – augustus 2025
Totaalbudget van het project: €599.995
Budget ENTRANCE: €429.970
Locatie: Gemeenten Ameland, Ooststellingwerf en Westerkwartier
Partners: Gemeenten Ameland, Ooststellingwerf en Westerkwartier, OV Bureau Groningen Drenthe, Concept7, Newcom
Thema: Duurzame mobiliteit
Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & Sustainable Society
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).