Ondersteuning en evaluatie van burgerparticipatie bij lokale energie-initiatieven.
Burgerparticipatie is cruciaal voor de energietransitie, omdat het zorgt voor acceptatie en betrokkenheid bij duurzame energieprojecten. Lokale energie-initiatieven, ontwikkeld door burgers, bedrijven en lokale overheden, spelen hierbij een belangrijke rol. Deze initiatieven bevorderen de lokale productie en distributie van duurzame energie, verminderen de energievraag en bevorderen energiebesparing. Daarnaast vergroten deze initiatieven de betrokkenheid van burgers bij de energietransitie en dragen ze bij aan veerkrachtige, duurzame en inclusieve gemeenschappen.
Het Programma Energieparticipatie (PEP) zet in op een bestendige en professionele lokale energiesector met meer participatie en meer innovatieve verduurzaming. Er wordt toegewerkt naar een energieneutrale provincie die wordt vormgegeven door Groningers zelf. Het programma biedt ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van energieparticipatie projecten en neemt barrières weg. ENTRANCE draagt bij aan het programma door de ontwikkeling van de lokale energiesector over een periode van tien (2020 – 2030) progressiegericht te monitoren.
De ontwikkeling van het PEP in de provincie Groningen wordt op drie momenten onderzocht in vijf onderzoeken verdeeld over 10 jaar. Het doel van de tussentijdse metingen is om aandachtspunten en kansen te identificeren die het programma kunnen versterken. Ook wordt bij één van de twee metingen de betrokkenheid van Groningers en kennis over de lokale initiatieven gemeten. Op basis van de uitkomsten kan worden vastgesteld welke acties effectief zijn om meer burgers te betrekken bij de energietransitie. Het doel van de eindmeting is het evalueren van de lokale energiesector over een periode van tien jaar. Op basis van de resultaten worden aanbevelingen gedaan om meer burgers actief te betrekken bij de overgang naar duurzame energie.
Looptijd: september 2022 – december 2030
Totaalbudget van het project: €90.000
Budget ENTRANCE: €90.000
Locatie: Groningen
Partners: 4 partners
Domeinen: Sociaal + Politiek
Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & the Sustainable Society
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).