PLANNING WITH ROOTS AND WINGS

Het proces waarin stakeholders van elkaar leren door middel van interactie

Bij de energietransitie zijn veel verschillende stakeholders betrokken, waaronder overheden, bedrijven, en ook lokale energie-initiatieven. Het is van belang om de rol van deze verschillende actoren te begrijpen en te onderzoeken hoe zij bij kunnen dragen aan de versnelling van de energietransitie. Dit promotieonderzoek biedt inzicht in de manier waarop sociaal leren plannings- en implementatieprocessen beïnvloedt. Dit inzicht is van belang bij gebiedsgerichte veranderingen in de energietransitie, waarbij vaak nieuwe spelers betrokken en er sprake is van sociale innovatie in het planproces.

In het project is sociaal leren onderzocht vanuit een psychologisch perspectief. Sociaal leren wordt hierbij opgevat als het proces waarin stakeholders van elkaar leren door middel van interactie. Een belangrijk resultaat van het bestuderen van verschillende nationale en internationale cases is dat actoren de neiging hebben om te leren hoe ze kunnen behouden wat ze al weten in plaats van te leren hoe ze kunnen veranderen. Sociaal leren leidt dus niet automatisch tot een duurzamere of meer sociaal rechtvaardige wereld. Door het bekijken en benutten van sociale leerprocessen tussen actoren, kunnen planologen erkennen dat zowel historisch besef, diepgang en gefundeerde inzichten als verbeeldingskracht, breedte en verandering nodig zijn in het planproces.

Looptijd: september 2016- april 202

Totaalbudget van het project: n.v.t.

Budget ENTRANCE: n.v.t.

Locatie: Groningen, Amsterdam, São Paulo (BR)

Partners: 13 partners 

Domeinen: Sociaal

Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & the Sustainable Society

Gerelateerd projecten

project

POL4PED

Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?

project

MODES

Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).

project

GREEN HYDRA

MKB betrekken in waterstofeconomie

project

HYTROS

Toegepast onderzoek naar transport en opslag van waterstof.

project

HYSUCCESS

Onderzoek naar draagvlak voor groene waterstof

project

HYPRO

verminderen risico’s en verlagen kosten groene waterstof