Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
POL4PED staat voor ‘Policies for Positive Energy Districts’. Een Positive Energy District (PED) is een stedelijk gebied dat meer groene energie produceert dan dat het verbruikt op jaarbasis. PED’s dragen dus bij aan Europese energie- en klimaatdoelstellingen en aan een schonere en groenere toekomst.
PED als onderdeel van duurzame samenleving
Het ontwerp van een PED is een samenspel van technische, economische, sociale en juridische overwegingen. In het project POL4PED is het uitgangspunt het streven naar een duurzame, weerbare samenleving, waar de energietransitie aan bijdraagt. Met betrokkenen bespreken we een visie op een stad of een wijk en kijken we hoe energieoplossingen voor een PED daarin passen. Vervolgens onderzoeken we welke oplossingen dat zijn en welk beleid deze oplossingen mogelijk maakt. Hierbij kijken we ook naar juridische of ruimtelijke aspecten.
Fasen van onderzoek
Om te komen tot beleidsinstrumenten die Europese steden kunnen ondersteunen bij het opzetten van Positive Energy Districts (PED’s), vinden de volgende stappen plaats:
Resultaten
De resultaten van het Policy4PED-project dragen bij aan de ontwikkeling van effectieve en duurzame energieoplossingen voor stedelijke gebieden in Europa. Ze voorzien beleidsmakers van de nodige tools en inzichten om PED’s succesvol te implementeren. De resultaten zullen zo breed mogelijk worden gedeeld, zodat ze terechtkomen bij beleidsmakers en ook daadwerkelijk toegepast kunnen worden.
Projectduur: januari 2025 – december 2028
Totaalbudget van het project: €1.424.058
Budget ENTRANCE: €348.833
Locatie: Zürich, Dübendorf, Wenen, Parijs en Groningen
Partners: Empa, TU Wien / TU Vienna, OpenExp, ICLEI – Local Governments for Sustainability e.V., Elektrizitätswerk der Stadt Zürich, UIV Urban Innovation Vienna GmbH, gemeente Groningen, Stadt Zürich, Stadt Dübendorf, Parijs.
Thema:
Betrokken lectoraten:
Innovatieroadmap maken voor kleinschalige windenergie in opdracht van TKI Urban Energy.
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).