De ontwikkeling van regionaal beleid ter bevordering van het gebruik en de productie van hernieuwbare energiebronnen.
Om de klimaatverandering tegen te gaan, is het noodzakelijk om over te stappen op koolstofarme energie. Dit vereist een verschuiving in energieproductie- en consumptiepatronen, die kunnen worden bereikt door een combinatie van beleidsmaatregelen, investeringen en technologische vooruitgang. Zo kunnen overheden stimuleringsmaatregelen invoeren om hernieuwbare energiebronnen te bevorderen en kunnen bedrijven investeren in hernieuwbare energieprojecten. Daarnaast kunnen technologische vooruitgangen, zoals verbeterde batterijopslag en slimme netwerksystemen, ook bijdragen aan de overgang naar koolstofarme energie.
Om deze overgang te versnellen, werkt ENTRANCE samen met acht Europese partners in het project SHREC (Shifting towards Renewable Energy for Transition to Low Carbon Energy) aan regionaal beleid voor het stimuleren van het gebruik en de productie van hernieuwbare energiebronnen. Het project heeft ambitieuze doelstellingen, namelijk het stimuleren van bedrijfsinvesteringen in duurzame en CO2-arme energiealternatieven, het vergroten van de betrokkenheid van energieconsumenten en het verhogen van de bewustwording bij huishoudens, bedrijven en publieke actoren over de mogelijkheden van hernieuwbare energie.
Het project heeft uitstekende resultaten geboekt, waaronder de organisatie van 56 interregionale leerevenementen en de analyse en verspreiding van 24 best practices. Daarnaast zijn er acht actieplannen opgesteld voor zeven EFRO-programma’s en één lokaal beleidsinstrument, waardoor de partners een aanzienlijke invloed hebben op nationale en regionale beleidsverbeteringen. Duidelijk is dat er nog veel meer actie nodig is om de overgang naar koolstofarme energie te versnellen
Looptijd: augustus 2019 – juli 2023
Totaalbudget van het project: €1.810.000
Budget ENTRANCE: €405.000
Locatie: Nederland, Spanje, Frankrijk, Italië, Zweden, Litouwen, Roemenië en Slowakije
Partners: 8 partners
Domeinen: Technisch + Juridisch + Economisch + Sociaal + Ruimtelijk + Politiek
Betrokken lectoraten: Juridische en economische vraagstukken binnen de energietransitie
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).