Een robuust en maatschappelijk gedragen energiesysteem
Het energiesysteem wordt steeds complexer en zal de komende jaren grote veranderingen ondergaan. Om beslissingen te kunnen nemen over de nieuwe opzet en werking van het energiesysteem vanuit systeemperspectief, is er een transitieproces nodig. Hierbij moeten we niet alleen letten op de infrastructuur van het nieuwe energiesysteem, maar ook op besluitvorming, besturing, marktwerking en businessmodellen. Belangrijk is dat we ervoor zorgen dat het energiesysteem betrouwbaar blijft onder alle omstandigheden.
Het innovatieprogramma MMIP13 richt zich op verschillende onderdelen van het energiesysteem en ontwikkelt kennis en innovaties. Het SynergyS-project is een onderdeel van het MMIP13-programma en focust zich specifiek op het ontwikkelen en testen van een slim besturingsmechanisme voor slimme energiesystemen (SMCES) voor de gebouwde omgeving en de industrie. Het doel is om dit systeem te testen in de praktijk en te kijken hoe het presteert in verschillende omstandigheden.
Het besturingsmechanisme wordt getest bij ENTRANCE voor de industrie en bij TU Delft voor de gebouwde omgeving. Onderzocht wordt het effect van de verschillende omstandigheden op de kwaliteiten van het energiesysteem, zoals de betrouwbaarheid, robuustheid, betaalbaarheid, veiligheid en efficiëntie. Daarnaast onderzoeken we ook de economische voordelen van SMCES die ontstaan door de synergie tussen verschillende energiedragers (elektriciteit, waterstof en warmte). Goed bestuurde SMCES kunnen namelijk de markt veranderen en nieuwe economische kansen bieden voor bedrijven, netbeheerders en burgers biedt. Het SMCES-ontwerp dat wordt ontwikkeld draagt bij aan de realisatie van een hybride energiesysteem met elektriciteit, waterstof en warmte.
Looptijd: september 2022 – september 2024
Totaalbudget van het project: €1.990.000
Budget ENTRANCE: €385.000
Locatie: Groningen, Delft, Leeuwarden en Delfzijl
Partners: 10 partners
Domeinen: Technisch + Economisch
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).