UNLOCK

Een groene waterstof­economie voor het mkb in Europa

Groene waterstof kan een grote rol spelen in de energietransitie. Het kan worden ingezet als groene grondstof of energiedrager in de industrie, in het energienet, in de gebouwde omgeving en in de transportsector. In Europa zijn er veel regio’s die zich richten op het ontwikkelen van lokale groene waterstofeconomieën, waar de hele waterstofketen integraal wordt ontwikkeld: de productie, de opslag, de distributie en de toepassingen op de markt.

Veel groene waterstofinitiatieven worden geleid door grote industrieën, terwijl de deelname van midden- en klein bedrijven (MKB) beperkt is. Het lijkt er zelfs op dat veel lokale MKB-bedrijven niet op de hoogte zijn van de kansen en uitdagingen die zich voordoen bij de ontwikkeling van lokale groene waterstofeconomieën. Het UNLOCK-project, opgezet en ontwikkeld door ENTRANCE, stelt regionale en lokale beleidsmakers in heel Europa in staat om de deelname van MKB aan lokale groene waterstofeconomieën te vergemakkelijken. Op die manier kan deze groep bedrijven optimaal gaan profiteren van de kansen die regionale waterstofeconomieën bieden.

Overheidsinstellingen en kennisinstellingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het vergroten van het bewustzijn van MKB-bedrijven over de mogelijkheden van en deelname aan lokale groene waterstofeconomieën. Door deel te nemen aan het project kunnen regionale en lokale overheden in verschillende Europese regio’s de ontwikkeling van lokale groene waterstofeconomieën bevorderen. Het doel van het project is om een waterstofsysteem te bouwen dat ook bijdraagt aan de duurzame groei, het concurrentievermogen en werkgelegenheid van MKB.

Looptijd: maart 2023 – mei 2027

Totaalbudget van het project: €1.966.647

Budget ENTRANCE: €305.000

Locatie: Nederland, Italië, Polen, Portugal, Spanje en Zweden

Partners: 9 partners 

Domeinen: Technisch + Juridisch + Economisch + Sociaal + Politiek

Betrokken lectoraten: Energietransitie

Gerelateerd projecten

project

POL4PED

Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?

project

MODES

Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).

project

GREEN HYDRA

MKB betrekken in waterstofeconomie

project

HYTROS

Toegepast onderzoek naar transport en opslag van waterstof.

project

HYSUCCESS

Onderzoek naar draagvlak voor groene waterstof

project

HYPRO

verminderen risico’s en verlagen kosten groene waterstof