Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten
De laatste jaren is het aantal lokale energie-initiatieven (LEIs) sterk toegenomen. Deze initiatieven hebben een lokaal karakter en bieden lokale voordelen, waardoor ze kunnen bijdragen aan een versnelling van de energietransitie. Toch blijft de impact van deze initiatieven nog beperkt.
Dit promotieonderzoek richt zich op de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van LEIs en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van LEIs te vergroten. Het hebben en gebruiken van een sociaal netwerk blijkt een belangrijke succesfactor van een LEI. Via een sociaal netwerk wordt namelijk inhoudelijke en financiële ondersteuning geboden en kennis gedeeld. Het gebrek aan betrokkenheid van bewoners vormt echter een barrière in de ontwikkeling van LEIs. Naar aanleiding van dit resultaat is er een vervolgonderzoek gedaan naar de factoren die lidmaatschap bij een LEI kunnen verklaren. Tot slot is er onderzocht in hoeverre er sprake is van een lokale energiesector en in hoeverre deze sector impact heeft op de energietransitie.
Looptijd: September 2017 – September 2023
Totaalbudget van het project: n.v.t.
Budget ENTRANCE: n.v.t.
Locatie: Groningen, Drenthe, Friesland
Partners: 8 partners
Domeinen: Sociaal + Politiek
Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & the Sustainable Society
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).