WATERSTOF WERKT

Doorlopend leren, werken en onderzoeken in de waterstofeconomie.

Waterstof speelt een steeds belangrijkere rol in de energietransitie. Het kan fossiele brandstoffen vervangen en dienen als opslagoplossing voor hernieuwbare elektriciteit om ons elektriciteitssysteem in evenwicht te brengen. De provincie Groningen ontwikkelt zich als hét centrum van de waterstofeconomie. Vanuit Europa is Noord-Nederland uitgeroepen tot de eerste waterstofregio. Dit creëert grote kansen voor Groningen: groei, innovatie en werkgelegenheid. Beschikbaarheid van voldoende geschoolde expertise in de regio is essentieel. Het project ‘Waterstof Werkt: H2 Train and Learn Hub’ zorgt met onderwijs en bedrijven voor de beschikbaarheid van gekwalificeerde arbeidskrachten om de waterstofuitdagingen aan te gaan.

Gewenste resultaten: 

Samenwerking is cruciaal

Samenwerking tussen het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en overheden is cruciaal voor het succes. Het doel van het project is om uit te groeien tot een Europees gezaghebbend kennissysteem op het gebied van onderwijs en toegepast onderzoek in waterstof.  Het consortium bestaat uit: ROC Alfa-college, ROC Noorderpoort, Hanze, Drenthe College, NHL Stenden, Rijksuniversiteit Groningen en New Energy Coalition. 

Rol van ENTRANCE

ENTRANCE draagt bij aan het programma door het onderwijsaanbod uit te bouwen en aan te passen (bijv. met een minor waterstof en de invoering van waterstof-opdrachten in diverse opleidingen), het opleiden van deskundigen, het aanbieden van stage- en afstudeerplekken, het aanbieden van kennis in de vorm van een Learning Community en het organiseren van activiteiten.  

Looptijd: januari 2022 – december 2026 

Totaalbudget van het project: €7.200.000 

Budget ENTRANCE: €1.600.000 

Locatie: Provincie Groningen 

Partners: 14 partners 

Domeinen: Technisch + Juridisch + Economisch + Sociaal  

Betrokken lectoraten: Energietransitie  

Gerelateerd projecten

project

KLEINSCHALIGE WINDENERGIE

Innovatieroadmap maken voor kleinschalige windenergie in opdracht van TKI Urban Energy.

project

POL4PED

Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?

project

MODES

Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).

project

GREEN HYDRA

MKB betrekken in waterstofeconomie

project

HYTROS

Toegepast onderzoek naar transport en opslag van waterstof.

project

HYSUCCESS

Onderzoek naar draagvlak voor groene waterstof