WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

In Nederland wordt steeds meer stroom opgewekt met zon en wind. Die leveren stroom zolang de zon schijnt en de wind draait, maar dat aanbod komt niet altijd overeen met de vraag naar stroom. Huishoudens kunnen een bijdrage leveren aan het in balans houden van vraag en aanbod van stroom, bijvoorbeeld door het plaatsen van thuisbatterijen of het slim laden en later ook ontladen van een elektrische auto. Deze huishoudens verenigen zich steeds meer in energiecoöperaties om meer invloed te hebben op wat er lokaal gebeurt op het gebied van de energietransitie.

Energiecoöperaties kunnen samengevoegd worden in een coöperatieve aggregator. Een coöperatieve aggregator verzamelt namens de energiegemeenschappen de flexibiliteit bij de coöperaties in energievraag en aanbod. In het project Wattflex maken we een blauwdruk voor een nieuw type ‘hybride’ coöperatieve aggregator (BSP). Deze coöperatieve aggregator brengt de opbrengsten van de flexibiliteit terug bij de leden en de lokale gemeenschap. Hierdoor kunnen er nieuwe initiatieven worden ontwikkeld, bijvoorbeeld isolatieprogramma’s of deelvervoer.

In het project wordt bekende technologie geschikt gemaakt en met nieuw te ontwikkelen software gekoppeld aan batterijen. ENTRANCE is binnen het project verantwoordelijk voor het ontwikkelen en testen van BSP-algoritmes en het evalueren van de diensten op technische, economische en sociale aspecten.

Looptijd: januari 2022 – december 2023

Totaalbudget van het project: €1.500.000

Budget ENTRANCE: €350.000

Locatie: Heeten en Loenen 

Partners: 11 partners 

Domeinen: Technisch + Sociaal

Betrokken lectoraten: Energietransitie + Communication, Behaviour & the Sustainable Society + Digitale Transformatie (Centre of Expertise Ondernemen)

Gerelateerd projecten

project

KLEINSCHALIGE WINDENERGIE

Innovatieroadmap maken voor kleinschalige windenergie in opdracht van TKI Urban Energy.

project

POL4PED

Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?

project

MODES

Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).

project

GREEN HYDRA

MKB betrekken in waterstofeconomie

project

HYTROS

Toegepast onderzoek naar transport en opslag van waterstof.

project

HYSUCCESS

Onderzoek naar draagvlak voor groene waterstof