Twee technische innovaties om de omzetting van moeilijk te verwerken biomassa naar groen gas te maximaliseren.
Biomassa is organisch materiaal afkomstig van planten, bomen of dieren. Het is een belangrijke hernieuwbare grondstof op basis van fotosynthese. Het levert elektriciteit, warmte of transportbrandstoffen en speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Betere omzetting van biomassa naar groen gas verhoogt de opbrengst van moeilijk te verwerken biomassa in een energetisch goed bruikbare vorm.
Het project Why Care More (Waste, Hydrogen and Carbon Dioxide: improved Reactors and Micro- organisms for Renewable Energy applications) heeft als doel de omzetting van moeilijk te verwerken biomassa, zoals bermgras, naar groen gas te verbeteren. Het onderzoek richt zich op twee technische benaderingen: het ontwikkelen en testen van een reactor gebaseerd op de pens van de koe (Artificial Rumen Reactor of ARR) en op de opschaling van bioP2G technologie. Voor de ARR onderzoekt het project hoe consortia van micro-organismen uit de pens van de koe bermgras efficiënt omzetten naar vluchtige vetzuren en biogas in een nieuw ontworpen laboratorium-opstelling. Eerder is gevonden dat de opbrengst van biogas uit biomassa kan verdubbelen door het CO2 uit biogas met behulp van weer andere micro-organismen om te zetten in groen gas (BioP2G technologie). Deze BioP2G technologie wordt in dit project verder opgeschaald en robuust gemaakt.
Het project levert inzicht in de do’s en don’s van innovatieve biologische groen gas opwek technologie. De grootste uitdagingen zijn omzettingssnelheid, robuustheid en opbrengst. Het project draagt bij aan de verdere ontwikkeling van een goede infrastructuur voor onderzoek naar en onderwijs over de productie van groen gas uit biomassa. Het gaat bijdragen aan een efficiëntere benutting van moeilijk te verwerken biomassa, waardoor bijna twee keer meer groen gas kan worden geproduceerd uit dezelfde hoeveelheid biomassa.
Looptijd: september 2019 – juni 2024
Totaalbudget van het project: €1.480.000
Budget ENTRANCE: €965.000
Locatie: Groningen
Partners: 8 partners
Domeinen: Technisch + Economisch + Sociaal
Betrokken lectoraten: Energietransitie + Life Science & Renewable Energy
Welke beleidsinstrumenten kunnen Europese steden inzetten om de invoering van Positive Energy Districts te bevorderen?
Hoe kan de Nederlandse energiemarkt georganiseerd worden, zodat deze aansluit bij het veranderende energiesysteem? Deze vraag staat centraal in het project MODES (Market Organization of the Dutch Energy System).