Lectorinstallatie – Wytze van der Gaast – lector Economische vraagstukken in de energietransitie

21 oktober 2024

Trots op dr. Wytze van der Gaast, die gisteren officieel is geïnstalleerd als lector Economische Vraagstukken binnen de Energietransitie! Zijn lectoraat speelt een cruciale rol in de overgang naar een duurzame samenleving, met een sterke focus op het gebruik van schone energiebronnen.

In een tijd waarin innovatieve technologieën essentieel zijn voor verduurzaming, is het van groot belang om ook de juiste juridische kaders en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Wytze richt zich in zijn onderzoek op verschillende economische uitdagingen, waaronder het creëren van eerlijke prijsstelling en kosteneffectieve oplossingen voor duurzame energie. Daarnaast ontwikkelt hij innovatieve financieringsmodellen die zowel publieke als private investeringen stimuleren en onderzoekt hij hoe marktstructuren kunnen worden aangepast om de integratie van nieuwe technologieën te vergemakkelijken.

Over Wytze van der Gaast

Wytze van der Gaast (1969) studeerde in 1993 af aan de Rijksuniversiteit Groningen als algemeen econoom, waarna hij aan het werk ging bij JIN Climate & Sustainability. In 2015 promoveerde Wytze op een proefschrift over ‘International Climate Negotiations’. Hij is betrokken bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt, die CO2-certificaten uitgeeft aan Nederlandse klimaatprojecten. Per 1 oktober 2023 is hij benoemd tot lector economische vraagstukken van de energietransitie.

Het lectoraat Juridische en Economische Vraagstukken binnen de Energietransitie maakt deel uit van ENTRANCE – Centre of Expertise Energy van de Hanze.