Minor Wind Meets Hydrogen reis naar Denemarken

2 oktober 2024

Van maandag 16 tot en met vrijdag 22 september zijn de studenten van de Minor Wind Meets Hydrogen op excursie geweest in Denemarken. Zoals ieder jaar volgt die groep een meerdaags programma op het gebied van duurzame energie en dan met name windenergie. Naast dat het een goede introductie in (offshore)windenergie is, is er natuurlijk genoeg ruimte voor kennismaking en teambuilding.

De groep heeft een drietal excursies gedaan. Het eerste bezoek vond plaats bij het Nordic Folkecenter for Renewable Energy, waar de studenten leerden over de geschiedenis van windenergie in Denemarken, Tvindkraft, ’s werelds oudste operationele windturbine, én naar het Test Centre Østerild, waar de nieuwste en grootste windturbines worden gebouwd.

De eerste dag is besteed in het Nordic Folkecenter for Renewable Energy, waar de studenten leerden over de geschiedenis van windenergie in Denemarken. In de middag werd een rondleiding verzorgd waar ook andere vormen van duurzame energie zoals zonne-energie zijn getoond. Daarnaast hebben de studenten zelf bladen gemaakt en getest. Eén team staat nu zelfs op plek 3 voor de bladen met de hoogste energieopbrengst!

Op dag twee stond Tvindkraft · The world’s oldest operational wind turbine · Denmark op het programma waar een deel van de studenten gaan werken aan de digitalisering van de technische tekeningen van de oudste windmolen ter wereld. Ook mochten alle studenten een kijkje nemen in de winmolen en even uit de windturbine kijken naar het mooie uitzicht vanaf 53m hoog.

Als laatste stond de universiteit en de haven van Aalborg op het programma (dank aan Marten van der Laan). Hier hebben we een erg leuke presentatie en discussie gehad over energiesysteemplanning waarna het middagprogramma verzorgd werd door de haven van Aalborg. Een presentatie over de testfaciliteiten voor Power-to-X van de universiteit met onder andere waterstoftoepassingen, het testcentrum voor offshore windmolenbladen en een blik op de haven waar vanuit offshore parken gebouwd worden stond op het programma. Op de terugweg stond het Test Centre Østerild (dtu.dk) als tussenstop op het programma. Hier worden de nieuwste en grootste offshore windmolens gebouwd en getest.

Al met al een intensieve, maar erg geslaagde week voor de studenten en docenten.