4 december 2024
Op 25 november 2024 werd het project Regiodeal Zuidoost-Friesland afgesloten in het prachtige Biosintrum in Oosterwolde. In dit project werkte ENTRANCE sinds 2022 vanuit vier verschillende lectoraten aan het versnellen van de lokale energietransitie. Dit deden de onderzoekers samen met lokale overheden en bewonersinitiatieven uit vijf verschillende gemeenten. Met als resultaat veel kennis over de lokale energietransitie en praktische tools die in de toekomst ingezet kunnen worden bij lokale projecten.
Binnen de energietransitie is de overstap naar duurzame energiebronnen essentieel om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verlagen. Deze duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, moeten geïntegreerd worden in de ruimtelijke omgeving; bij huizen op daken, bij boeren in velden en/of in de straat. Ook vormen van lokale opslag zullen een rol gaan spelen om zo het eigen gebruik van lokaal opgewekte elektriciteit te vergroten. Ook dit heeft een impact op de ruimtelijke omgeving. Het is een ingewikkeld proces, waar veel partijen bij betrokken zijn.
Betrokkenheid van bewoners en een goede samenwerking met de gemeente en overige belanghebbenden is daarom cruciaal om vooruitgang te kunnen boeken. Binnen Regiodeal wilden de gemeenten Smallingerland, Weststellingwerf, Ooststellingwerf, Opsterland en Heerenveen (samen de regio Zuidoost Friesland) inzichten verkrijgen in:
Om gezamenlijk tot deze inzichten te komen en daarmee de lokale energietransitie een impuls te geven, schakelde gemeente Smallingerland (als opdrachtgever) ENTRANCE in.
Tijdens de afsluitende bijeenkomst deelden de verschillende buurtinitiatieven uit de vijf gemeenten hun ervaringen met het onderzoek. Ook bespraken ze welke stappen ze nog kunnen nemen richting energieneutrale wijken of dorpen, met hulp van de vanuit het onderzoek aangereikte tools. Binnen dit project zijn namelijk veel tools (door)ontwikkeld die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de lokale energietransitie.
Ondanks dat het doorlopen van de verschillende fasen van het onderzoek een tijdsintensief proces was, is de algemene conclusie dat het zeker de moeite waard en ook noodzakelijk was om een goed beeld te krijgen van alle aspecten die komen kijken bij de lokale energietransitie, op sociaal, technisch, juridisch en economisch gebied.
Wil je ook aan de slag met lokale energie-initiatieven en wil je meer weten over de beschikbare tools die hierbij kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op.