13 februari 2025
Verschillende studenten van de minor Energy & Society en afstudeerders van de Hanze hebben de Energy Kick Start Week afgerond. Ze zijn deze week begonnen aan hun reis én carrière binnen de energietransitie. Tijdens de Energy Kick Start Week bij ENTRANCE – Centre of Expertise Energy kregen zij een vliegende start in deze dynamische sector. Gedurende deze week werden ze ondergedompeld in de wereld van verduurzaming, energie, innovatie en samenwerking, ter voorbereiding op hun minor of afstudeeronderzoek.
Onder begeleiding van innovatiebureau Lef, door Marleen, Jasper, Jelmer en Mathys, volgden de studenten een inspirerend en interactief programma. Hierin maakten ze niet alleen kennis met de complexiteit van duurzaamheid en de energietransitie, maar leerden ze ook werken volgens de Design Thinking-methode. Dit helpt hen om creatieve en praktische oplossingen te bedenken voor energiegerelateerde vraagstukken. Bovendien bood de week een mooie kans om medestudenten uit verschillende disciplines te ontmoetten en zo waardevolle samenwerkingen op te bouwen.
De Energy Kick Start Week biedt een breed scala aan activiteiten en sessies die studenten voorbereiden op hun verdere traject. Experts van de Hanze deelden hun kennis over duurzame energieoplossingen, beleidsmatige uitdagingen en technologische innovaties. Daarnaast werden studenten gestimuleerd om kritisch na te denken over de sociale, economische, juridische en technische aspecten van duurzaamheid en de energietransitie. Door middel van workshops, groepsopdrachten en gesprekken met experts ontdekten studenten hoe zij als toekomstige professionals impact kunnen maken in de energiewereld. Ze leerden hoe samenwerking tussen verschillende disciplines en perspectieven kan bijdragen aan innovatieve en haalbare oplossingen voor energie-uitdagingen.
De ACLO – Academische Centrale voor Lichamelijke Opvoeding – is de grootste overkoepelende studentensportorganisatie in Nederland. Ze bepalen het sportaanbod voor studenten van de Hanze en de Rijksuniversiteit Groningen.
Hoewel duurzaamheid in het verleden weinig aandacht kreeg binnen de ACLO, wordt dit nu actief opgepakt. Met de bouw van een nieuw, duurzaam sportcomplex is er een belangrijke stap gezet, maar er liggen nog veel kansen om de organisatie verder te verduurzamen.
Een duurzaam gebouw is slechts een middel, geen einddoel. Naast het nieuwe sportcomplex wil ACLO duurzaamheid breder implementeren, bijvoorbeeld door haar stakeholders – zoals het bestuur, sportclubs en atleten – bewuster te maken van duurzame sportbeoefening.
ACLO wil nu al stappen zetten, voordat het nieuwe gebouw af is, om een solide basis te leggen voor een duurzame sportcultuur. Er zijn echter nog geen concrete beleidsplannen op dit gebied. Daarom werkt ACLO aan een meerjarenplan waarin duurzaamheid centraal staat gericht op verschillende Sustainable Development Goals (SDG’s).
De uitdaging voor de studenten was om innovatieve en haalbare ideeën te ontwikkelen waarmee ACLO haar duurzaamheidsdoelen kan verwezenlijken. Hun adviezen en creatieve oplossingen zullen bijdragen aan een sportieve en duurzame toekomst voor alle studenten op de Zernike Campus.
Na een week vol intensieve samenwerking en innovatieve brainstormsessies, presenteerden de studenten hun ideeën in een finale pitch. Een deskundige jury beoordeelde de oplossingen op basis van toepasbaarheid, impact en haalbaarheid.
Twee groepen hebben hun ideeën mogen presenteren tijdens de finale pitches.
De Green Hub
Deze groep heeft zich gefocust op het ontwikkelen van sportmachines die de opgewekte energie van sporters opvangen dat weer gebruikt kan worden door de faciliteiten binnen het nieuwe ACLO complex.
Daarnaast richtten zij zich op hebben bouwen van een community door nieuwe studentenhuisvesting te realiseren en deze te combineren met sociale voorzieningen. Sportfaciliteiten en het vergroten van kennisdeling omtrent energiebesparende maatregelen en gedrag.
Water Changes Everything
De studenten uit deze groep richtten zich op water in het breedste begrip. Ze hebben het idee grootst uitgewerkt door na te denken over besparing, filtering, maar ook het opvangen en opslaan van regenwater.
Dit opgevangen regenwater kan worden gebruikt voor algemene faciliteiten waar water benodigd is. Daarnaast wordt het opgeslagen in een bassin, zodat het in tijden van droogte kan worden gebruikt.
De winnaars
De groepen van de finale pitches werden beoordeeld door een vakkundige jury, die bestond uit Marjolein den Uijl, Lotte Manenschijn en Maarten Meijer. Het winnende team is de Green Hub! Door hun combinatie van duurzame innovaties en het gedachte goed van een sociale community maakt dat ze over veel aspecten voor verduurzaming hebben nagedacht.
Door een goed onderbouwde presentatie en een uitvoerbaar plan sleepten zij de overwinning binnen en leverden ze een waardevolle bijdrage aan de verduurzaming van de ACLO.
Met deze succesvolle start zijn de studenten van de minor Energy & Society en de afstudeerders klaar om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen en toe te passen in de praktijk. De Energy Kick Start Week heeft hen niet alleen geïnspireerd, maar ook klaargestoomd om een verschil te maken in de wereld van duurzaamheid en energie!