12 september 2022
Vanuit zeven minoren en drie energiemasters namen 180 studenten van 5 tot en met 8 september deel aan de Energy Kick Start Week. Het doel: studenten kennis laten maken met het thema energietransitie. Aan het einde van de week presenteerden de studenten in groepsverband een uitgewerkt plan over hoe duurzaam gedrag op de campus te stimuleren.
De Energy Kick Start Week bereidt studenten voor op een master, minor of afstudeeropdracht in de energietransitie. Tijdens de week stonden er verschillende gastcolleges op het programma. Daarnaast werd er een experttafel georganiseerd om studenten van input te voorzien. Door in gesprek te gaan met verschillende experts konden studenten informatie ophalen of ideeën voor de eindopdracht laten toetsen. Donderdagmiddag 8 september kregen de zes beste groepen de mogelijkheid om hun oplossing te presenteren aan de jury.
Joline Teisman, oud student Energy for Society en nu werkzaam voor Bureau LEF, begeleidde de studenten. Zij vertelt over de Energy Kick Start Week: “Het doel van de week is studenten gevoel te laten krijgen bij het thema energietransitie. Het mooie is dat studenten met verschillende achtergronden en opleidingen interdisciplinair samenwerken. Omdat er veel buitenlandse studenten zijn, merk je dat iedereen anders tegen het thema aankijkt. Je krijgt zo een goede dynamiek om te komen tot een succesvol idee.”
Uiteindelijk werd groep 3 van Beau Broen, Laura Schouten, Elie Bechelany, Armin Samarghandi, Javad Izadkhasti en Sagar Ravikumar uitgeroepen tot winnaar. De winnende groep ontwikkelde een duurzaamheidslabel voor producten in de kantine, te vergelijken met het bekende energielabel voor wasmachines of koelkasten. Gezonde producten met een lage energiebelasting krijgen een groen label. Ongezonde producten met een hoge energiebelasting het label rood. Tussen deze uitersten zijn ook de labels geel en oranje. Studenten worden door een beloningssysteem uitgedaagd om zoveel mogelijk groene producten te kopen. Door middel van een spaarkaart ontvangen studenten bij acht gezonde lekkernijen bijvoorbeeld een gratis kopje koffie.
Joline, zelf ook een van de juryleden, was onder de indruk van het niveau van het winnende idee. “Je kunt het meteen in de praktijk toepassen, dat was ook één van onze criteria om deze groep tot winnaar uit te roepen. Ze hebben uitgebreid veldonderzoek gedaan en de opgedane kennis goed verwerkt in het plan. Ook lieten de winnende studenten een leercurve zien, mede naar aanleiding van het commentaar van de experts. Ze hebben de opmerkingen goed verwerkt in het uiteindelijke idee. We zochten naar een oplossing om duurzaam gedrag op de campus te stimuleren. Daar zijn ze uitstekend is geslaagd.”
De organisatie van de Energy Kick Start Week was in handen van het Centre of Expertise Energy. Met onderwijs, onderzoek en innovatie levert de Hanzehogeschool Groningen een belangrijke bijdrage aan het versnellen van de transitie naar een schone en duurzame energiesamenleving. Het Centre of Expertise Energy, met EnTranCe als proeftuin, vervult daarin een aanjaagfunctie.
Tekst: Jan Willem Kerssies