Vroege leerlingen bij Zpannend Zernike 2024

10 oktober 2024

Op zondag 6 oktober hebben wij de toekomstige energietransitie experts ontvangen tijdens Zpannend Zernike 2024. Van jong tot oud, van kind tot verzorger hebben vol enthousiasme deelgenomen aan de verschillende activiteiten in de Energy Barn. Wij hebben veel jonge enthousiaste en blije gezichten gezien. Hopelijk zien wij hen over een aantal jaren weer bij ENTRANCE waar zij een energieopleiding volgen!

Opening Zpannend Zernike door loco-kinderburgemeester Groningen

Doris, de loco-kinderburgemeester van Groningen bracht een bezoek aan Zpannend Zernike bij ENTRANCE – Centre of Expertise Energy. Zij heeft de Energy Barn officieel geopend en deelgenomen aan alle activiteiten.

Doen, maken en ontdekken

Er waren veel Zpannend Zernike activiteiten op de Zernike Campus. Drie locaties waren te vinden bij Zernikelaan 17. Zo’n 500 kinderen, ouders, grootouders en verzorgers waren aanwezig bij ENTRANCE, ZAP en BuildinG. Hier konden zij doen, maken en ontdekken.

De Energy Barn was ingedeeld in 4 pleinen. Een wind-, warmte-, waterstof- en maak & ontdekplein. Energie, gas, isolatie. Drie termen die een kind niet zoveel zeggen, maar met behulp van de proefjes konden zij op een laagdrempelige wijze leren wat dit nou betekent.

Met een stempelkaart in de hand konden de jonge deelnemers meedoen aan de proefjes op de verschillende pleinen. Alle deelnemers konden model windturbines bouwen en de kracht van de windtunnel ervaren, met de warmtecamera leerden zij hoe isolatie werkt, daarnaast konden alle jonge deelnemers zelf waterstof maken door hun eigen energie fietsend om te zetten en maken & ontdekken bij de maaktafels van De Jonge Onderzoekers.

Een volle stempelkaart konden de kinderen inleveren bij de poffertjeskraam voor een gratis portie poffertjes.

Wij kijken alweer uit naar volgend jaar! Zet 5 oktober 2025 Zpannend Zernike in jouw agenda!