13 februari 2025
Nederland loopt op veel fronten voorop bij de ontwikkeling van waterstof. Onlangs had technologiebedrijf Cooll een primeur met een waterstof-warmtepomp voor woningen. Dit brengt de waterstofeconomie een stap dichterbij en maakt toepassing van waterstof voor eindgebruikers een reële mogelijkheid. De warmtepomp is getest in het Heat House op de proeftuin van ENTRANCE.
Energiebesparing en minder CO2-uitstoot
Het Twentse innovatieve technologiebedrijf Cooll ontwikkelde de zogenoemde adsorptiewarmtepomp. Het is een monoblock warmtepomp, die je in huis kunt laten plaatsen. Het systeem werkt zeer efficiënt met hoge temperatuur radiatoren. Hierdoor is het geschikt voor veel lastig te verduurzamen woningen, zoals monumentale panden.
Door de CV-ketel te vervangen, vermindert de warmtepomp het gasverbruik en de CO2-uitstoot met 30-40%, zonder toename van het elektriciteitsverbruik. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor woningbezitters die hun slecht te isoleren huis willen verwarmen, zonder ingrijpende aanpassingen aan hun woning.
Getest in Heat House bij ENTRANCE
Om de werking van de waterstofwarmtepomp te valideren, breidde Cooll haar labfaciliteiten in Hengelo uit met testopstellingen voor waterstof. Na tests in eigen laboratoria werd de warmtepomp geïnstalleerd in het HEAT House van ENTRANCE. Onder realistische omstandigheden zijn verschillende buitencondities en warmtevraagscenario’s getest. De resultaten tonen aan dat de jaarronde prestaties van de waterstofwarmtepomp vergelijkbaar zijn met die van de aardgasvariant.
Succesvolle samenwerking in Noord-Nederland
Deze primeur is bereikt door een succesvolle samenwerking van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), GasTerra en ENTRANCE. Bij de ontwikkeling van de warmtepomp zijn Cooll en GasTerra leidend geweest. Cooll Sustainable Energy Solutions is een spin-off van de Universiteit Twente. Het bedrijf is voortgekomen uit de ontwikkeling van innovatieve koel- en warmtepompsystemen, onder andere in projecten voor ESA (European Space Agency). Dit jaar worden de eerste stappen gezet naar marktintroductie in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.
Meer informatie over het Cooll-project: COOLL – ENTRANCE